Perustettu 2002
Varasto Suomessa
Toimituskulut alk. 2.9€

Kulta- ja hopeapitoisuudet

Kulta- ja hopeapitoisuudet

Mitä olisi hyvä tietää kulta- ja hopeakoruista? Korualan ammattilaisille ja kokeneemmille ostajille tällaiset asiat ovat voivat olla itsestäänselvyyksiä, mutta muille tässä on varmasti hyödyllistä yleistietoa aiheesta. Ostitpa koruja meiltä, muista nettikaupoista, suomalaisista tai ulkomaisista liikkeistä niin on hyvä tietää perusasiat. Näin pystyt arvioimaan ja vertailemaan hintoja ja vältyt helpommin tulemasta huijatuksi.
            
      Hopeakoruista puhuttaessa huomaa usein puhuttavan niin sanotusta 925-hopeasta. Se tarkoittaa suomeksi, että korun hopeapitoisuus on vähintään 92.5%. Korussa käytetään lisäksi muita metalleja seosaineina, mm kuparia. Paljon puhuttua nikkeliä eivät ainakaan meidän hopeakorut sisällä, eikä se muutenkaan ole kovin tavanomaista hopeakoruissa. Hopean hintaan vaikuttaa hopean maailmanmarkkinahinta, jonka voi tarkistaa esim täältä https://www.rasmussen.fi/jalometallit/hintahistoria/ .

    Jos näet myynnissä "hopeakoruja", joitten hinta suhteessa painoon on selvästi halvempi kuin hopean maailmanmarkkinahinta niin siitä voit päätellä että ne korut eivät ole hopeaa. Kenenkään ei olisi järkevää myydä koruja alle materiaalin hinnan, koska metallin voisi myydä sulatettavaksikin kalliimmalla. Suomalaisissa hopeakoruissa on kolmekirjaiminen nimileima ja 925 pitoisuusleima, joista aidon hopeakorun tunnistaa. Usein ulkomailla myytävissä hopeakoruissa on vain 925-leima.  Hopeaesineissä voi nähdä myös 800/830 leimoja, mutta koruissa ne eivät ole kovin yleisiä. Nekin tarkoittavat hopeapitoisuutta 80-83%.

    Edullisimmat meillä myynnissä olevat korut voivat maksaa n. 1.5e/gramma ja kalleimmat jopa 4e/gramma. Korujen tekeminenkin tietysti maksaa ja suomessa myytävistä koruista täytyy maksaa arvonlisävero 24%, joka myös vaikuttaa hintoihin. Koruliikkeissä hinnat voivat olla jonkun verran kalliimpia, mutta erot ovat varmaan tasoittuneet viime vuosina. Nettimyynti oli ennen halpaa, mutta nykyisin markkinointiin voi mennä jopa yhtä paljon rahaa kuin liiketilan vuokriin.

    Kultakoruissa erilaisia leimoja ja pitoisuuksia on enemmän. Suomessa sallitut kullan leimat ovat 375, 585, 750,916,999. Vastaavat pitoisuudet karaatteina ilmoitettuna ovat 9k,14k,18k,22k,24k. Logiikka on sama kuin hopeakorujen pitoisuusleimassa. 375 tarkoittaa että korussa on 37.5% kultaa ja 999 tarkoittaa 99.9%. Yleisin suomessa käytössä oleva karaatti on 14k, mutta myös 18k korujen suosio on nousussa.


    Kultakorussa olevan kullan hinnan voi tarkistaa punnitsemalla korun tarkasti ja tarkistamalla karaattimäärän leimasta. Edellä mainitussa rasmussenin linkistä voi tarkistaa kullan päivän hinnan. Esim 14k ja 8g painoisen kultakorun kullan hinta lasketaan 8g x 0.585 x kullan hinta . 
Jalometallien leimausasioissa ja hintatiedoissa luotettavimmat nettisivustot suomessa ovat www.tukes.fi/ ja www.rasmussen.fi/


-Korutukku


Related Post