Kihlasormukset
Tähän valikkoon olemme koonneet pienen valikoiman kihla- tai vihkisormuksiksi hyvin sopivia sormuksia! Olemme valinneet sormukset sillä perusteella, että niihin voi helposti kaivertaa vähintäänkin sisäpuolelle, useaan malliin myös ulkopuolelle. Kaiverrukset maksavatkin vain 5 euroa per sormus! Mikäli et löydä tästä valikosta teille mieluisia kihlasormusmalleja, tutustu myös hopeasormukset, kultasormukset ja terässormukset, sillä löydät niistä useamman sata muuta mallia, joista valita mieleisesi sormukset.
Kihla- ja vihkisormusten historiaa
Sormuksella ei ole alkua eikä loppua ja siksi se edustaakin ikuisuutta ja täydellisyyttä ja on omiaan edustamaan päättymätöntä rakkautta puolisoiden välillä. Kihla- ja vihkisormuksia on käytetty sitoutumisen merkkinä puolisoiden välillä jo ainakin 800-luvulta lähtien mm. Roomalaisten keskuudessa. Kristinuskon mukana tapa on levinnyt tehokkaasti ympäri maailman mutta Pohjoismaihin se saapui melko myöhään, vasta 1500 luvulla. Tätä ennen sopimus kihlautumisesta ja naimisiinmenosta tehtiin kättelemällä, sekä tulevien puolisoiden, että heidän mahdollisten naittajiensa välillä. Tästä juontaakin juurensa ajatus ’’käden pyytämisestä’’.
Varhaisemmissa historian vaiheissa sormusta käytti vain tuleva morsian mutta ne yleistyivät myös sulhasten käytössä 1600-luvun aikana. Sulhanen käyttää perinteisesti vain yhtä sormusta, sitä joka on hankittu kihlautumisen yhteydessä mutta jo varhain morsian sai toisen sormuksen vihkimispäivänä kihlasormuksen rinnalle.
Ensin sormukset olivat käytössä vain ylhäisöllä ja porvareilla mutta tapa levittäytyi pikkuhiljaa myös talonpoikaisväestön pariin. Siinä missä rikkaammat pystyivät hankkimaan arvokkaampia kultasormuksia, oli köyhemmän väestön materiaalina hopea, tai jopa tuohi. Sormuksia saatettiin myös lainata vain vihkimisen ajaksi, jonka jälkeen ne palautettiin oikeille omistajilleen. Ja jos köyhempi väki saikin joskus hankittua arvokkaammat sormukset, saattoi olla että ne myöhemmin jouduttiin myymään mm. ruuan saamiseksi.
Siinä missä historian aikana avioliitosta päätettiin usein sukujen välillä ja vielä näihinkin päiviin asti mies on pyytänyt naisen suvulta tämän kättä, on nykyisin jo yleisempää myös naisten tekemä kosiminen. (Muutenkin kuin karkauspäivänä). Käden pyytäminen morsiamen isältä onkin nykyisin vain kohtelias tapa, eikä niinkään aito luvan pyytäminen avioliittoon, sillä kuten hyvin tiedämme, kukin on kykenevä itse päättämään, että haluaako avioliittoon astua vaiko ei!
Sormuksen käyttötapa vaihtelee eri maiden mukaan. Pohjoismaissa sormusta käytetään vasemman käden nimettömässä, josta sanotaan suonen johtavan suoraan sydämeen. Joissakin muissa maissa sormusta käytetään puolestaan oikeassa kädessä. Jo varhain sormuksiin tehtiin sisäpuolelle kaiverrukset ja tämä tapa on voimissaan myös nykypäivänä.
Mitä kihla- tai vihkisormukseen voi kaivertaa?
Kaiverrukset ovat jo vuosisatoja kuuluneet olennaisena osana kihla- ja vihkisormukseen. Useat parit pähkäilevätkin paljon sitä, että mitä haluavat sormuksiin kaiverrettavan. Yleisin tapa on kaivertaa sormukseen tulevan puolison etunimi tai nimikirjaimet, sekä kihlauksen ja/tai vihkimisen päivämäärä. Suosittua on myös kaivertaa sormukseen molempien nimet, esimerkiksi Enni ja Joonas ja lisätä nimien väliin esimerkiksi sydänkaiverrus. Jotkut haluavat myös nimet kaiverrettuina esim. tähän tyyliin: Enni & Joonas ja nimien perään kaiverrettuna vielä ikuisuuden symbolin.
Kaikki eivät halua sormuksiin nimiä tai päivämääriä vaan esimerkiksi merkattuna jonkin raamatun jakeen, tai jonkin lyhyen, parille merkityksellisen tekstinpätkän, joka voi olla peräisin mm. heidän suosikkielokuvastaan, -kirjastaan tai musiikkikappaleestaan.
Meiltä löytyy kaiverruksiin useita erilaisia fontteja, jotka löydät kaiverrus-info sivulta. Jos mietit, että onnistuuko haluamasilainen kaiverrus haluamaasi sormukseen, voit aina tiedustella asiaa etukäteen: asiakaspalvelu@korutukku.net
Kihla- tai vihkisormuksen valinta
Kosiminen on yksi elämän jännittävimmistä hetkistä ja jännittävää on varmasti myös valita sormus tulevalle puolisolle. Se voi tuntua haastavalta ja vaikealta tehtävältä mutta muutamalla vinkillä tehtävää pystyy kuitenkin helpottamaan!
Kiinnitä huomiota tulevan puolisosi vaate- ja korutyyliin. Jos hän pitää simppeleistä vaatteista ja selkeästä maanläheisestä tyylistä, ei sormukseen kannata olla kovin runsas ja koristeellinen vaan varmempi valinta on yksinkertainen ja selkeä malli, jonka mahdolliset kivet ovat myös kauniin hillityt. Jos rakkaan tyyli taas on räväkämpi, pitää hän luultavasti myös näyttävämmästä sormuksesta. Tutki myös hänen muuten käyttämiään koruja. Käyttääkö hän enemmän kultaa vai hopeaa? Se metalli, jota hänen koruvalikoimastaan löytyy enemmän, on todennäköisesti mieluisampi vaihtoehto myös vasempaan nimettömään.
Aina voit myös pyytää salaa apua tulevan puolisosi ystäviltä, tai perheenjäseniltä, sillä heillä voi usein olla selkeä näkemys, tai jopa täsmätietoa siitä, että millaisesta sormuksesta he haaveilevat. Jos sormuksen valinta kosimista varten tuntuu ylivoimaisen vaikealta, tekevät jotkut myös niin, että he ostavat kosimista varten jonkin edullisen, simppelin sormuksen lähinnä symboliseksi eleeksi itse kosimistilannetta varten ja käyvät sitten yhdessä valitsemassa molemmille mieluisat sormukset, joihin kaiverruksetkin sitten tehdään.